Jos haluat lukea suomeksi, löytyy osittain samoja asioita Osaaminen -kohdassa.

Bakgrund från och med 1964

Jag är hemma från Morby i Esbo, en dryg kilometer från nuvarande Esbo järnvägsstation och Esbo domkyrka. Jag bodde med mina föräldrar Rosita och Guy i nedre våningen i samma hus som farfar Ivar. Han bodde i övre våningen och var född 1902. Vi hade ingen kommunalteknik dvs vatten och wc. Utedass hade vi och under senare tider en lyxprodukt -sommarvatten från kommunen. Vintertid skulle vattnet lyftas upp för hand från brunnen som fanns på en åkerkant ungefär 50 meter från den egna fastigheten. Vattnet skulle bäras hem i ämbar. När det snöade på vintern var det ofta jag som på kvällen skottade bort snön från den lilla stigen till brunnen när det redan var mörkt.

Fritidsintressen på 1970-talet

Den verksamhet som finns närmast och som endel klasskamrater ocksåvar med på var FBK, dvs Frivilliga Brandkåren som hade sitt hus genast på andra sidan Esbo å då man från oss gick söderut mot järnvägen.

Redan innan det med att släcka bränder och vara redo för utryckning började jag fiska med metspö. Att fiska var lätt och billigt som den donarpojke jag var. Farsan var ju också mycket intresserad av fiske som fritidsintresse, därifrån kom det förstås. Min första gädda fick jag vid Esbo å några dagar innan jag fyllde 7 år. Och den var litet större än
den farsan fick, dvs ungefär ett kilo. Det gladde jag mej för, och pappa också. Under sommarloven från skolan brukade jag ofta vara med farfar Ivar till Lasse Gerkmans sommarstuga vid stranden av Björnträsk i Sjundeå. I slutet av 1970-talet fick jag min antagligen största gädda
på drag då jag var tillsammans med mina föräldrar med vår nio meter långa fiskarbåt i Ekenäs skärgård vid Älgö. Gäddan var 120 cm lång och enbart huvudet vägde 2 kilo.

In i arbetsliv, värnplikt och studier på 1980-talet

Min första arbetsplats var socialverket i Esbo. Mamma jobbade där som mottagningsbiträde, så hon fick förstås ett sommarjobb grejat åt mej. Jag jobbade som tsuppare dvs. jag skötte postutdelning, kopiering och andra enklare kontorsjobb. Det var trevligt att få ansvar och uppskattning för det. Under studietiden på Soc & Kom dvs. "socialist- och kommunisthögskolan", fick jag också ett par vikariat som löneuträknare på ekonomi-och förvaltningsavdelningen.

Hunden Vilma hemma hos oss på soffan 15.6.1983.

Jag aningen allvarlig på fotot i juni 1988. Fotografiet togs inför mitt första kommunalval.

10.3.2019


På 1990-talet dags för politik

Jag har varit riksdagsvalskandidat en gång och det var 1991. Jag var nog ganska oerfaren politiskt då men det var en bra skola i diskussion och att ta fram sina egna åsikter kort och koncist. Speciellt kommer jag ihåg en intervju i Studentbladet samt en valdiskussion på Nya Studenthuset i Helsingfors. Det vat ett bra språngbräde mot kommunalvalet 1992, då jag valdes till fjärde suppleant i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Esbo.


År 1995 var jag ombudsman för valförbundet Edistykselliset (socialdemokraterna och deras sympatisörer) inför valet av medlemmar till Försäkringsmannaförbundets fullmäktige. Denhär bilden är tagen i februari.

Försäkringsmannaförbundet FMF:s styrelses sommarutfärd i Nyslotts omgivning i augusti 1995.

FMF:s och Fackförbundet Suoras samarbetsseminarium i Teijo i februari 1997.

Räven på Mössö i september 1998. Varma-Sampo hade stugor där. Stugorna var också i personalens användning.