Vecklax sedan 1998

Jag har bott i den ganska lilla byn Vecklax i mellersta Kyrkslätt sedan oktober 1998. Många av oss som bor här känner varann mycket väl och vi har haft för vana att träffa varann regelbundet. Bl.a. på födelsedagar, namnsdagar, påsk, midsommar, Halloween, självständighetsdag och nyår brukar många bybor träffa varandra. Man kan säga att den tidigare gränsen till Sovjetunionens Porkala utgör byns gräns mot söder (Smedsby, Masaby och Gesterby).


Kyrkslättbo sedan 1994

År 1994 tröttnade jag på att bo dyrt i Esbo i en hyresbostad som arbetsgivaren ägde, och köpte mej en egen tvåa i Gesterby. Bostäderna var då billiga efter flera år av ekonomisk depression. Då fanns det ännu en matbutik bara ett par hundra meter från bostaden. Under sommartiden brukade jag cykla till arbetsplatsen som då var belägen på Bulevarden i Helsingfors. Det blev sammanlagt 65 km per dag. Jag kommer ihåg hur folk stod på sina balkonger och hurrade i början av maj år 1995 då Finland vann VM i ishockey.


Tillbaka nära järnvägen till Kilo 1991

Jag flyttade till en hyresbostad i Kilo på Kilobergsgränden år 1991, och därefter bodde jag också 1993-1994 på Lansavägen på södra sidan järnvägen mot Knektbrohållet.


Grönbacka 1987

I Grönbacka på Grönbackavägen bodde jag åren 1987-1991 ganska nära det gamla lilla köpcentret som fanns i närheten av Gamla Åbovägen. Jag var då studerande på heltid. I januari år 1989 såg jag en annons på universitetets anslagstavla om att Pensions-Varma sökte ett par vikarier till bolagets försäkringsavdelning. På den vägen blev jag i arbetslivet, aktiverade mej i såväl fackföreningsverksamhet som politiken och studierna vid Svenska Social- och Kommunalhögskolans förvaltningslinje blev sedan oavslutade. I och för sig kanske lyckligt för arbetsmarknaden blev väldigt kärv under depressionen i början av 1990-talet.


Rödbergen 1986

Under studietiden bodde jag på hyra ett knappt år åren 1986-1987 på Stenhuggaregatan i Helsingfors tillsammans med en studiekamrat som var hemma från Pernå öster om Borgå.


Esbo centrum 1983

Åren 1983-1986 bodde jag på Lagstadsvägen nära Lagstads skola bakom stadshuset i Esbo. Under den tiden blev jag student från Gymnasiet Grankulla Samskola. Jag kommer ihåg att någon kallade det gymnasiet för presidentskola. Jag minns inte mera vem det var, men antagligen någon släkting eller nära bekant till en släkting. Benämningen syftade väl på att gymnasiet i Grani hade ett bra rykte och det var inte så lätt att komma in dit. Endel av lärarna hade också varit med vid uppgörandet av de läroböcker vi läste. Många av de dåtida klasskamraterna har klarat sig utmärkt i livet efter skolan. Många hade förstås inte så dåligt utgångsläge heller.


Kvarnby i Esbo 1981

Jag bodde på Kungsvägen i Esbo åren 1981-1983 ungefär mitt emellan Jorvs sjukhus och Träskända gård.


Morby i Esbo

Efter de första klasserna i Lagstad gick jag högstadiet i Grankulla och senast då började jag använda tågen längs strandbanan. Då fanns det ännu ordentliga stationsbyggnader i såväl Esbo, Domsby som Grankulla dit man kunde gå in och värma sig om det var minus 30 ute. Det kändes lättare att ta sig till Grankulla med tåget än bussen till Mattby i mellersta Esbo.

Som sexåring fick jag i början av september år 1971 en ungefär ettkilos gädda. Betet var antagligen en mört som metats precis före. Farsan fick en litet mindre gädda. Antagligen minns jag händelsen därför så bra. När jag blev litet äldre började jag cykla till skolan i såväl Lagstad som Grankulla sommartid.


Jag föddes i början av september 1964 och bodde i Morby dryga tvåhundra meter från Esbo å så länge jag gick i grundskolan. Jag gick först i Lagstad folkskola klasserna 1-4. Dit kunde jag gå hemifrån på ungefär en kvart, om jag gick den närmaste vägen via den så kallade nya kyrkogården (där fanns också ett krematorium). Jag lärde mej känna igen den aningen söta lukten som emellanåt kom därifrån under kvällar med lämplig vind. Norrut nära Ring III fanns en stenkross vars ljud ofta hördes ända till vår gård, också ganska sent om kvällarna.

Hemma i Vecklax, Kyrkslätt på gården i februari 2021.

Oktober 2017 på Finlands Svenska Socialdemokraters kongress i Vasa.

Februari 1995 i Böle, Helsingfors som ombudsman för Försäkringsbranschens Progressivas Valförbund.

Juni 1988 inför mitt första kommunalval i Esbo.

Sommaren 1966 i Bemböle, Esbo med Kalle-sköldpaddan.